søndag 13. juni 2010

Slektstreff på Reidvintunet - En idyllisk plass i Hillestad - Del 1Da var slektstreffet vel overstått. For godt over to og et halvt år siden fikk jeg en epost fra en dame som jeg ikke kjente. Lite visste jeg den gang at det skulle være den spede spire til det slektstreffet som ble holdt i dag. Eposten inneholdt et spørsmål om hvordan jeg kjente Mikael Bernhard Thorvaldsen? Litt før dette hadde jeg postet en tråd på DIS Norge sitt Slektsforum om hvor gården han var født på lå hen. I fjor høst kom Ragnhild hennes søstre og en fetter av henne, Bjørn Vidar, på besøk til min farmor. Den gang avtalte vi at vi skulle samles hos henne påfølgende sommer, men det utviklet seg til dagens slektstreff på idylliske og koselige Reidvintunet i Hillestad.

Om Reidvintunet

Reidvin-tunet ligger i Hillestad i Holmestrand kommune og består av flere bygninger av historisk interesse og en staude og urtehage på et 20 mål stort område i tilknyttning Møllerdammen og den gamle traseen for Vittingfossbanen.

Ramberg skole er hovedhuset på Reidvintunet og var en av fem skoler Botne kommune lot oppføre i 1890 årene, her virket forfatteren Olav Duun fra 1908-1927. Skolen ble flyttet til Reidvin-tunet i årene 1995 til 1998. Dikterstuen til Kåre Holt, Rafnaberg, ble flyttet til tunet i 1997. Nøtneslåven, fra Nøtnes gård i Hof, anslåes å være fra ca 1750 og ble flyttet til Reidvin-tunet i 2007. Staude og urtehagen pryder området og inneholder tradisjonsrike urter, urter til plantefarging og snaps, samt en del tradisjonsrike stauder og en samling Maria blomster.

Historie

Reidvin-tunet drives og utvikles i dag av foreningen Reidvin-tunet, som ble etablert i 1995. Det var i 1989 at planleggingskomiteen som kalte seg Interimsstyret for Bygdetunets venner med Trond Flannum i spissen begynte et målrettet arbeid med å få etablert et bygdetun i kommunen. Flere alternative tomter ble vurdert, og valget falt på Damsrønningen i Hillestad. Et ca. 20 mål vakkert beliggende område nær Hillestad skole og Møllerdammen, og hvor den gamle traseen for ”Vittingfossbanen” går tvers igjennom området.

Navnet

Reidvin er et gammelt gårdsnavn fra Botne. Det betyr graseng ved elv som slynger seg. Etter reformasjonen ble Hillestad og Botne prestebols jordegods slått sammen og i disse opptegnelsene står søndre Hillestad og gårdsnavnet Reidvin sammen.

Reidvintunet i Hillestad
Mer info om Reidvintunet finner man her!
Information on Reidvintunet in english

Slektstreffet samlet omlag 100 etterkommere etter Inga og Thorvald Mathiassen, bosatt på Hillestadeie, rett ved Hvittingfossbanen nord for Mølledammen i Hillestad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar