
Kom over en papirpose med en rekke negativer fra mamma og tante var små. Et alldeles herlig bilde var dette av søstrene i like skjørter, gensere og skaut, der de står på fortauet utenfor nr. 4.
Om Mærradalen i Oslo byleksikon:
"Mærradalen, trangt dalsøkk som følger en forkastningslinje i jordskorpen øst for Ullernåsen. Betegnelsen er særlig brukt om strekningen mellom Ullernchaussèen og Sørkedalsveien. Navnet er gitt forskjellige forklaringer: 1) Bøndene på Ullern- og Huseby-gårdene har brukt dalsøkket som havn for hester; 2) Dalsøkket er blitt benyttet som gravplass for hestekadavre; 3) Navnet er en vulgarisering av middelalderbetegnelsen Mariæ dalr, Marias dal, fra den tid munkene ved Mariaklosteret på Hovedøya benyttet delen, bl.a. til å plukke sjeldne urter.
Floraen i dalen er rik. Her vokser bl.a. blærestarr, falkebregne og grønnburkne. Kattugle, vintererle og fossekall finnes i Mærradalen. Husmannsplassen Mærradalen ble revet 1904 og for en tid satt opp igjen ved andedammen på Øvre Ullern.
Mærradalsbekken renner gjennom dalen. Den kommer fra Voksenkollen uten noe bestemt tjern eller myr som utgangspunkt."
Standarden vi anbefaler er ikke bare et argument for å sikre en forsvarlig bildekvalitet, men også en mulighet til å sikre tilgangen til den digitale informasjonen. Feil valg av standard kan forårsake at det digitale arkivet blir lite bruksvennlig i nær fremtid.
Standard bygger på nasjonale og internasjonale anbefalinger og dekker dagens krav til en masterfil. Den er utviklet for å kunne ivareta en tilfredsstillende reproduksjon av alt fra små papirpositiver til store filmformater og glassplater. Veiledningens anbefalning vil sørge for en fleksibel masterfil som kan benyttes både til produksjon av filer for web, trykksaker eller til utskrifter i tilnærmet fotografisk kvalitet i underkant av et A4 format (ca. 17 x 25 cm).7
Vår anbefalte standard er
• punktoppløsning: 3000 billedpunkter på den lengste siden
• bitdybde: 24 bit RGB,16 til 8 bit for gråskala
• fargeprofil: Adobe RGB (1998)
• filformat: TIFF (ukomprimert)
Ved å følge disse retningslinjene så håper jeg å få digitalisert negativsamlingene til mine besteforeldre på en betryggende måte. Digitaliseringen vil kreve endel tid og innsats av både teknisk og praktisk art, men når dette er ferdigstilt så vil jeg nok si det var verdt det.